9:00 19th mars 2019

Forskjeller mellom Tyskland og Norge

Hei igjen.

I dag tenkte jeg å skrive om et par forskjeller mellom Tyskland og Norge. Jeg vet at jeg i hvert fall lurte på dette før jeg dro på utveksling, og tenker det kan være både interessant og gøyalt å se på for deg som vurderer å reise til Tyskland, så her har jeg samlet 8 forskjeller.

1. Klima

Klimaet er generelt varmere her i Tyskland. Dette er kanskje ikke noe overraskelse og forskjellen er ikke den største, samt det avhenger av hvor i de to landene du er, men jeg merket en betydelig forskjell. Da jeg kom til Tyskland i august hadde vi rundt 30 grader hver eneste dag, og en ordentlig jakke tok jeg ikke frem før i slutten av oktober/ november. Vinteren her var mye mildere enn hjemme og snø er ikke alltid en selvfølge (kommer igjen an på hvor i landet du er).

2. Digitalisering

Tyskland er ikke like digitalisert som i Norge. Her bruker man mye mer kontanter og mindre kort. Vipps, for eksempel, blir mye brukt i Norge, men i Tyskland finnes ikke en slik app som er godt utbredt. Å kjøpe e-billett for tog og buss er fult mulig, men man kan også kjøpe papirbilletter eller busskort og de fleste benytter seg av dette. På skolene bruker man mye mindre PCer og nett når vi jobber og det aller meste, inkludert prøver, blir skrevet på papir.

3. Matvaner

Matvanene er også ulike i de to landene. For det første er det mye billigere å dra ut å spise enn det er i Norge. For det andre er det her vanlig med tre måltider: frokost på morgenen, lunsj rundt 13-14, og middag mer mot kvelden. Det er også forskjellig fra dag til dag, og familie til familie, om man spiser varmmat til lunsj eller middag, eller begge deler. Typisk tysk frokost er ferske rundstykker, aller helst hentet fra bakeren samme morgen.

4. Landskapet

Landskapet her er generelt flatere og egner seg bedre til å sykle i, og det er laget egne sykkelveier.

5. Autobahnen

På autobahnen, som er de største veiene i Tyskland, er det av og til ingen fartsgrense og man kan kjøre så fort man vil.

6. Subtitles or no subtitles?

Engelsk er ikke like integrert i tysk hverdag som den er i Norge. I Tyskland blir alt av filmer, serier, og nyheter fra andre land dubbet over til tysk, mens i Norge ville vi bare lagt på norsk undertekst.

7. Kommunikasjon

I Tyskland blir appen Whatsapp brukt til å snakke sammen og skrive meldinger over nettet, både med venner og familie. Så skal du på utveksling til Tyskland vil jeg sterkt anbefale å laste denne appen ned.

8. Skolen

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om den tyske skolen, så gå og sjekk den ut for flere forskjeller mellom den norske og tyske skolen. Men, to vesentlige forskjeller er at man her kaller læreren med etternavn og man har flere fag enn det man har i Norge.

Emma blogger fra Wiesbaden i løpet av sitt utvekslingsår i Tyskland. Vil du også på utveksling? Avtal et gratis og uforpliktende intervju med oss i dag for å starte søknadsprosessen!

Emma i Wiesbaden

Tyskland

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.