Ofte stilte spørsmål om utveksling

High school-utveksling - spørsmål og svar

Vi har samlet de oftest stilte spørsmålene vi får fra studenter og foresatte. Finner du ikke svaret på spørsmålet ditt, kontakt oss på info@nordics.educatius.org eller 21 37 75 09.

Når bør man søke?

Jo tidligere du søker, desto større er sjansen for å komme med i programmet. Søknadsfristene varierer fra vertsland til vertsland og mellom de forskjellige organisasjonene Educatius jobber med. Kontakt oss for å få vite søknadsfristen til ditt utvekslingsland. 

Hva skjer etter at jeg har sendt inn interesseskjema? 

Etter at du har sendt inn et interesseskjema kontakter vi deg for å avtale et personlig, uforpliktende og gratis intervju. Intervjuet tar ca. en time og består av en informasjons del og en intervju del. Her vil du og dine foresatte har mulighet til å stille oss spørsmål om Educatius sine programmer og om utvekslingsåret. Alle våre ambassadører har vært på utveksling, og kan fortelle om sine egne erfaringer. Intervjudelen er kun med studenten, og vil foregå både på norsk og engelsk. For å forberede deg, kan du finne frem dine siste karakterer, da vi kommer til å be deg sende oss disse ved intervjuet. Kort tid etter intervjuet vil du få beskjed om vi kan gi deg en plass i programmet. 

Kan jeg ønske meg område?  

Velger du Classic High School, har du mulighet til å velge område i vertslandet mot en tilleggskostnad. 
Husk, det er ingen garanti at ditt områdeønske blir oppfylt, da det alltid er familien som velger studenten. Vil du være helt sikker på å få bo i en spesifikk delstat eller et bestemt område, anbefaler vi at du titter på vårt Select High School-program. På Select-programmet kan du velge skoledistrikt, og dermed også område selv.  

Hva er forskjellen mellom Classic- og Select-programmene?

Classic er det tradisjonelle utvekslingsprogrammet der du velger vertsland, og kan bli plassert i hele landet, avhengig av hvilken familie som velger deg. Mot en tilleggskostnad kan du velge område i enkelte av Classic-programmene. 
På Select-programmet velger du skoledistrikt selv, og blir tildelt en vertsfamilie i skolens nærområde. På Select-programmet hjelper vi deg å finne en skole i det område du ønsker, som tilbyr de fagene og aktivitetene du trenger. Select-programmet passer deg som ønsker mer forutsigbarhet.  
Må jeg ha forkunnskaper i det lokale språket i mitt vertsland for å få lov til å reise? Du må ha karakter tre i engelsk for å få reise til et engelskspråklig land. Sjekk den respektive nettsiden til hvert programland eller kontakt oss for mer informasjon angående de andre landene. 
Hvordan vet jeg om jeg er godt forberedt før utvekslingsåret? Educatius arrangerer obligatoriske informasjonsmøter før avreise, Get Ready. Her vi informerer vi om utveksling, vertsfamilier og livet som tenåring i utlandet. Mer informasjon om møtene finner du her.

Hvilke vaksiner må jeg ta før utvekslingen?  

Det er forskjellige regler for vaksinering i de ulike landene. Du vil få all informasjon om hva du behøver før du reiser av din programkoordinator. Skal du til USA er det dette som gjelder: Amerikanske skoler er nøye på at studentene er vaksinert og kravene til vaksinering er en del strengere enn i Norge. Det betyr at en student som har fulgt det ordinære barnevaksinasjonsprogrammet i Norge som oftest må noen flere vaksiner før avreise. Gitt at man har fulgt det norske barnevaksinasjonsprogrammet må man normalt sett ta disse vaksinene eller testene før utveksling:

– 3 doser Twinrix, for Hepatitt A og B. 
– 1 dose Boosterix, for difteri, kikhoste, stivkrampe og polio. 
– 1 dose meningokokkvaksine, mot hjernehinnebetennelse.  
– 2 doser vannkoppvaksine, dersom man ikke har hatt vannkopper tidligere. 
– 1 TB test, for å bekrefte at man ikke har hatt tuberkulose 

Hvorfor vil en familie ta imot meg som utvekslingsstudent? Vertsfamilien tar imot deg fordi de er nysgjerrige på en ny kultur og ønsker å dele sin kultur med deg. De vil at du skal bli en del av deres familie og ikke være en gjest. Familien får ikke økonomisk støtte foruten i Storbritannia, Irland, New Zealand, Spania samt Select High School hvor familien mottar et økonomisk bidrag for å dekke deler av sine merkostnader. Alle vertsfamilier har gått gjennom en tilsvarende søknadsprosess som deg for å få lov til å bli vertsfamilie.

Hva skjer om jeg ikke trives i familien? Det vil være en lokal kontaktperson som bor i nærheten av deg. Dette er din og vår lokale representant. Om det oppstår problemer er denne personen tilgjengelig for å hjelpe til med å løse dem. Det er viktig at du er åpen og ærlig i din kommunikasjon med denne personen. Som regel kan man løse problemene sammen, men dersom det ikke går vil den lokale kontaktpersonen hjelpe til med å finne en ny vertsfamilie til deg. Vertsfamiliene må søke om å bli vertsfamilie og går gjennom en lignende søknadsprosess som utvekslingsstudenten. En lokal representant fra partnerorganisasjonen besøker familien og intervjuer dem i deres hjem. Referanser for vertsfamilien sjekkes og søknaden blir nøye gjennomgått. Dersom familien blir ansett for å være en god vertsfamilie vil de bli godkjent til å ta imot studenter.  
 
Hva skjer etter jeg kommer hjem fra utveksling? Du vil antakelig oppleve at du har fått ny motivasjon for skolen og føle at du har vokst mye. De fleste studenter vil fortsette ved sin norske skole i VG3.   

Programprisen inkluderer: 

Plassering i en nøye utvalgt vertsfamilie og skoleplass i vertslandet. 
Tur/retur billett til vertsfamilien (eksklusiv flyskatt og eventuelt brenseltillegg) fra Oslo 
Forberedelser og informasjon før utvekslingsåret 
Også inkludert er NØDTELEFON med 24 timer i døgnet hos Educatius
Soft Landing Camp

Andre avgifter?

I programavgiften inkluderes det ikke lommepenger. Av erfaring anbefaler vi at man budsjetterer med ca. kr 2 500 NOK per måned. Lunsj på skolen, eventuell skoleuniform og egne reiser dekkes ikke av programavgiften. Kostnader for helsesjekk, vaksinasjoner og visum er heller ikke inkludert. 

Kan jeg få en spesiell diett?

Det er mulighet for å reise på utveksling selv om du har behov for en spesiell diett (for eksempel, melkeallergi/veganer/gluten) – men om dietten din medfører vertsfamilien en ekstra kostnad, kan det komme ett tillegg i programavgiften. Hvor mye den ekstra kostnaden er kan variere ettersom hva slags type diettbehov du har. 

Hva slags type forsikring trenger man å ha?

De amerikanske myndighetene krever at man som utvekslingsstudent har en forsikring som møter spesifikke krav. Det er viktig at studenten har en forsikring som dekker sykdom, ulykke, ansvar og reiser. Educatius har en slik forsikring tilgjengelig og denne er obligatorisk for alle utvekslingsstudenter.  
Kan jeg fortsette med min sport i løpet av utvekslingsåret? Den amerikanske skolen, og skolene i de fleste andre programlandene tilbyr et stort utvalg sport. Men for å være på den sikre siden bør du gjøre det tydelig i søknaden hvilken sport det dreier seg om, i tilfelle det er mulig å tilrettelegge for dette. For å garantere at du skal få tilgang til en bestemt sport anbefaler vi vårt Select High School-program i USA, Canada, New Zealand eller Australia.

Kan jeg velge å reise for kun ett semester?

Ja. Vi anbefaler å reise et helt skoleår for å virkelig bli kjent med ditt nye lokalsamfunn, kultur og hverdagslivet i ditt programland. Det er viktig å være klar over at det ikke er alle land som deler skoleåret i to terminer slik som i Norge og Lånekassen støtter ikke utveksling som varer kun én termin.

Får jeg året mitt godkjent?

De fleste som reiser på utveksling i Norge vil kunne få året sitt godkjent, men dette er opp til skolen i Norge. Snakk med din rådgiver eller studieveileder – han eller hun vil fortelle deg hva som kreves av deg på skolen i vertslandet for at du skal kunne få året ditt godkjent og fortsette på Vg3 når du kommer tilbake. Dersom du får året ditt godkjent, har du også mulighet til å få stipend av Lånekassan. Dersom du går på media og kommunikasjon, idrettsfag osv, anbefaler vi at du reiser med Select High School, da du i stor grad har mulighet til å påvirke hvilke fag du skal ta på utveksling. Det er kun noen skoler som f.eks. kan tilby media og kommunikasjon, så det kan lønne seg å søke tidlig.

Vil jeg være den eneste utvekslingsstudenten på min skole?  

Det er godt mulig du vil være den eneste Educatius utvekslingsstudenten på skolen, men det er vanlig at det finnes andre studenter fra andre land og andre organisasjoner ved skolen.  

Hvordan velger jeg fag for utvekslingsåret?

Når du ankommer din nye skole vil du få hjelp av en studieveileder eller tilsvarende med å utforme en timeplan tilpasset deg. 

Er det mulig å ha egen vertsfamilie og likevel reise gjennom Educatius? 

Om du skal på Classic High School-program, og du allerede har en vertsfamilie kan du fortsatt reise med Educatius. Det er visse kriterier som må oppfylles for at familien skal bli godkjent som din vertsfamilie; de kan ikke være i slekt med deg, og de kan ikke snakke norsk. Om familien blir godkjent vil du kunne få kr 5 000 NOK i rabatt*.

Skal du på Select High School-programmet kan du også ha din egen vertsfamilie og få rabatt. Vi ber deg ta kontakt med oss på Educatius-kontoret for å få vite mer om rabattmulighetene. Om vertsfamilien ønsker vertsfamilie stipend som vi betaler i Select High School-programmet vil rabatten være det samme som i Classic High School-programmet. 

Kvalifiserer jeg for søskenrabatt?

Vi tilbyr deg kr 5 000 NOK i rabatt*, dersom en av dine søsken har vært utvekslingsstudent med Educatius eller en annen organisasjon. For å få denne rabatten trenger vi skriftlig dokumentasjon fra organisasjonen.

Hva kan jeg forvente ved ankomst?

Du vil bli møtt på flyplassen av vertsfamilien eller din lokale kontaktperson. Din kontaktperson vil holde jevnlig kontakt med deg i løpet av året. De første dagene går som regel til å bli kjent med familien og hjemmet, samt ordne praktiske ting før skolestart. Skolen starter vanligvis et par dager etter man har kommet til vertsfamilien. 

Hva om det ikke blir mulig å reise til mitt vertsland på grunn av uforutsette hendelser?? 


* Vi kan endre programstart (vår eller høst) 
* Vi kan hjelpe deg med endring av desinasjon 
* Dersom det ikke blir mulig å reise til din destinasjon, – vil Educatius refundere programavgiften.

Har vi glemt noe? Ta kontakt med oss om du har andre spørsmål! 

Du kan nå oss på telefon 21 37 75 09 eller du kan sende oss en melding her

*Rabattene kan ikke kombineres. 

Avtal konsultasjon