9:00 13th januar 2021

Julefeiring i Tyskland

Nytt land, nye mennesker og nye tradisjoner.

Jeg hadde sett for meg at juletiden kom til å bli noe vanskelig med tanke på at det ble første jul borte fra familien, og selv om jeg savnet tradisjonene og familien hjemme i Norge, ble den ikke så tøff som jeg hadde sett for meg. Juletiden var ganske annerledes og absolutt ikke slik jeg hadde sett for meg, og som det meste som har blitt avlyst i løpet av 2020, er det Corona som har skylda.

Jeg hadde sett frem til å henge med venner, dra på julegaveshopping og ikke minst julemarked som Tyskland er veldig kjent for. Desverre ble lockdownen, som begynte 1. november, utvidet frem til 10. Januar. Noe som var positivt var at jeg iallefall fikk tilbringe mer tid sammen med vertsfamilien.

Da vi først gikk inn i desember så jeg frem til at ting skulle gå litt mer tilbake til normalen, men tvert imot. Som jeg nevnte ble lockdownen utvidet, og fra 16. desember ble også restriksjonene strengere. En av restriksjonene var at alle butikker ble stengt, utenom dagligvarebutikker, slik at da måtte man bare komme seg ut å få kjøpt de siste julegavene. Fra 16. desember var det også slik at man bare skulle komme på skolen om man ikke hadde mulighet til å være hjemme, og ellers kunne man sammen med foreldrene velge å ta seg fri fra skolen den siste uka, så 15. desember var vi bare 2 elever i klassen, noe som var litt kjedelig, men samtidig har jeg ikke snakket så mye i løpet av en skoledag etter at jeg kom til Tyskland.

Hva skal man gjøre i juleferien under Lockdown?

Desember og juletiden ble jo som sagt ikke slik som man hadde sett for seg, men jeg vil ikke si at den ikke var bra, for det var den tvert imot. Det var jo litt trist da snøen ikke kom til jul (noe den ennå ikke har gjort) men det skadet ikke å ha flere dager hvor det var temperaturer på opp til 13 grader. I slikt fint vær kan man jo ikke sitte inne hele tiden, så veldig mye tid ble brukt til gå- og joggeturer.

Andre ting vi gjorde var å bake julekaker, lage adventskrans (som var en helt ny tradisjon for meg), pynte til jul og selvfølgelig ble det tid til en del avslapning også.

Adventskalender

Det med adventskalender er også en greie her i Tyskland, og i år var jeg faktisk ganske heldig og hadde hele 4(!) adventskalendere. Vmoren min hadde ordnet en pakkekalender til meg, jeg hadde en Milka-kalender hos vbestemoren min, mamma hadde sendt en pakkekalender og mormor en skrapekalender fra Norge.

Det med adventskalendere på tv er ikke så vanlig her i Tyskland slik jeg har fått med meg iallefall, men her leser man gjerne en bok som inneholder 24 små kapitler, ett for hver dag i adventen.

Sankt Nikolaus

Her i Tyskland er 6. desember Nikolaus Tag. Den feires slik at man dagen før pusser skoen sin og setter den frem til Nikolaus, og natt til den 6. kommer han med gaver og godteri til deg. Jeg vil egentlig si at dette er ganske likt det at mange av oss får julestrømpe på julemorgenen. På kvelden bestilte vi også mat som vi spiste sammen med vertsbesteforeldrene mine.

Julaften

Da jeg våknet 24. desember følte jeg absolutt ikke at det var julemorgen, alt føltes bare helt rart, men det var altså endelig dagen jeg hadde ventet på i et år. Jeg stod opp, gikk ned i stuen, også satt jeg egentlig bare der med vsøsteren min, også kom vfar etterhvert siden han jobber om natten. Etter nok en stund kom vmoren min og hun hadde en beskjed som gjorde dagen ganske trist, men tenker jeg lar være å skrive om det her. På julaften feiret vi i allefall med en person mindre enn planlagt (ikke dødsfall altså), men kvelden ble bra uansett.

Vi gjorde oss klar i 17-tiden og så gikk vi til vbesteforeldrene, hvor vi først åpnet gavene. Vi gjorde ikke slik at man bare fant en gave og åpnet den, vi hadde nemlig en terning man rullet og fikk man en 6er fikk man åpne en gave. Denne måten å åpne gaver på var mer gøy enn det jeg har gjort tidligere, og definitivt noe jeg tar med meg hjem. Etter gaveåpning var det tid for “middag” og det var ikke pinnekjøttet som stod foran meg på bordet, vfamilien min spiser raclette på julaften. Alle hadde hver sin lille “stekepanne” og på bordet stod det ulike typer fisk, kjøtt og tilbehør, også la man det man ønsket på sin stekepanne og satte det til steking. Jeg må innrømme at det var veldig godt, selv om jeg ser frem til norsk julemat til neste år.

Etter maten satt vi egentlig bare å pratet litt før vi ruslet hjemover igjen og gikk så og si direkte for å sove, etter en ganske så vellykket dag.

Silvester

31.desember, siste dagen før året er over, noe jeg tror mange gledet seg spesielt mye til etter 2020. Her i Tyskland kalles dagen/feiringen for Silvester, og man tilbringer gjerne dagen sammen med venner og familie. Dagen startet egentlig med at jeg stod opp, spiste litt frokost, og etter en stund dro jeg og vfar på en liten joggetur, mens vmor dro sammen med vsøster på ridning. Etter joggeturen slappet jeg litt av og etterhvert gjorde jeg meg klar for feiring. Vi skulle feire sammen med noen familievenner i Empede (“neste landsby”), slik at jeg og vfar gikk først med hunden til vbesteforeldrene før vi gikk videre, også kom vsøs og vmor kjørende. Da vi kom frem startet vi med å spise Leberkäse og tilbehør. Etter maten satt vi å pratet litt, mens de yngste fikk julegavene fra hverandre.

Etter en stund gikk vi ut og skjøt opp litt fyrverkeri de hadde igjen fra året før (det var forbud mot å selge fyrverkeri dette året) før vi gikk inn og utførte “Schrottwichtel” som da går ut på at alle tar med seg noe hjemmefra som man ikke trenger eller ønsker lenger (men som fortsatt er i fin stand) og pakker det inn. Igjen har man en terning og om man får en 6er får man velge seg en gave, også fortsetter det til alle har fått en. Etter det fortsetter man å kaste terning, får man 4 går alt et hakk til høyre, 5 til venstre, og 6 kan man bytte med hvem som helst. Etter et bestemt tidspunkt stopper man også ender man opp med den gaven. Det var en veldig morsom ting å gjøre, selv om vi hadde litt uflaks og fikk tilbake halvparten vi hadde tatt med…

Etter nok en del prating ble det etterhvert midnatt og vi gikk inn i et nytt år. Vi gikk ut og hilste på naboene som sendte opp fyrverkeri, og frem til sånn halv 5 satt vi egentlig bare å pratet og hadde det gøy. Selv om det ikke var noen nær min alder, hadde jeg en kjempefin kveld.

Selv om jeg ble litt syk første dagen i 2021 (går bra med meg nå) så ser jeg virkelig frem til resten av året, og håper virkelig at Coronaen roer seg litt ned snart og at verden åpner opp igjen. Ønsker iallefall dere alle sammen et godt nytt år, og at dere holder dere friske og raske:)

Edna blogger fra Mariensee i løpet av sitt utvekslingsår i Tyskland. Vil du også på utveksling? Avtal et gratis og uforpliktende intervju med oss i dag for å starte søknadsprosessen!

Edna i Mariensee

Tyskland

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.