9:00 21st oktober 2019

Tips til å få seg venner i USA

Jeg har gått på Newburyport High School i Massachusetts i over en måned nå, og det er ikke før de to siste ukene at jeg ikke har vært nervøs for hvor jeg skal spise lunsj.

Jeg vil si at absolutt alle unge jeg har møtt så langt er superhyggelige. Jeg opplever amerikanere som veldig åpne og veldig enkle å snakke med. Men utvekslingsstudenter er ikke like interessante og spennende som de var før. Du må by på deg selv. Det er mye enklere å nærme seg en person om den personen sender ut gode vibber.

Likevel, ungdommer er ungdommer. Noen er super forståelsesfulle, andre bryr seg ikke, og ikke alle er inkluderende. Jeg startet på fotball rundt to uker før skolestart, så jeg kjente allerede 30 jenter første skoledag. Men selv om jeg spiller fotball med de seks dager i uken så er det ikke nødvendigvis de jeg er «nærmest» med. Jeg vil ikke si at det er vanskelig å skaffe seg venner, men det kan være mer komplisert enn hva man har hørt fra andre.

Det er også viktig å huske at de fleste allerede har sin vennegjeng, ofte med venner fra barneskolen. Så ikke bli overrasket om den personen som er superhyggelig til deg lager planer med en annen rett foran deg. Dette er ikke vondt ment fra deres side. Bare vær forberedt på at den personen du har pekt ut kanskje ikke vil mer enn bare bekjentskap på skolen. Og dette må du akseptere. Akesepter det, fortsett vennskapet og vær takknemlig, men også gå på jakt etter andre.

Uansett, her her er noen tips til hvordan å få seg venner som jeg håper dere vil finne hjelpsomme:

Start på eller interesser deg for en sport eller bli med i en klubb

Det er en grunn til at alle kommer med dette tipset. Dere vil tilbringe mange timer sammen, både på trening og alle aktivitetene dere gjør som en gjeng utenfor. Når det gjelder sport så trenger du ikke være god en gang. De fleste skolene har flere lag innen samme idrett sånn at du kan spille på ditt nivå. Så ikke bekymre deg for tryouts.

Når det er sagt, hvis du er junior eller senior (spesielt senior) så anbefaler jeg at du prøver og komme inn på det laget som har mange fra ditt trinn (seniorene er som regel på førstelaget/varsity). Dette har rett og slett med alder å gjøre. Noen av de jeg er best kjent med på fotballaget er freshmens, men jeg møter de ikke i skoledagen på grunn av de forskjellige timene. Om du ikke liker sport så anbefaler jeg deg likevel å se kampene, spesielt football. Dette er veldig sosialt og du treffer masse folk. Bare møt opp så skjønner du hva jeg mener.

Prøv å ha samme timer som de du er like gammel som

De som er like gamle henger sammen. Hvis dere går på samme trinn så har dere rett og slett mer som relaterer til hverandre. Hvert trinn (grade) har sin egen greie, de er en egen gjeng. Jeg merker stor forskjell på forholdet jeg har med elevene i seniorklassene mine og forholdet med juniorene.

Start med å bli kjent med de som er i timene dine

Hjemme i Norge, eller i alle fall på en mindre skole, så går vennskap på kryss og tvers. Du møter folk oftere og blir ikke bare fortere kjent med de, men også tvunget til å bli kjent med de. Siden skolesystemet i USA er sånn at elevene bytter klasserom, så endrer også klassene seg for hvert fag. Dette synes jeg er både bra og dumt. Bra fordi jeg møter flere folk, dumt fordi det blir vanskeligere å bli ordentlig godt kjent med en person jeg bare er sammen med i en time.

Poenget er at du er sikker på at du møter de som er i timene dine, ofte hver dag i enten et halvt eller helt år. Jo mer du er med folk, jo mer du snakker med dem, jo bedre kjent blir dere.

Vær tålmodig

I starten stresset jeg veldig med hvem jeg skulle «prøve å bli venn med». De på fotballaget virket som det beste og åpenbare alternativet, men jeg møter de sjeldent i skoledagene. Jeg var ofte nervøs for å møte opp til noen timer fordi jeg visste jeg ikke hadde noen å snakke med, men så plutselig kom det ei jente bort til meg og spurte om jeg ville sitte med henne og vennene hennes. Jeg sier ikke at du bare skal sitte å vente på at de kommer til deg, men du trenger ikke stresse med det. Vær hyggelig, vær deg selv, vær morsom. Start samtaler og vis interesse. Det er det som har hjulpet meg.

Hvis du har noen spørsmål eller trenger noen å snakke med så kan du:

legge meg til på SnapChat: sjovold02

eller kontakte meg på Instagram: vildesjoevold

Vilde i Massachusetts

USA

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.