9:00 22nd desember 2016

Amerikansk skole

Nå har jeg vært i det amerikanske skolesystemet i fire måneder
Jeg kan med hånden på hjertet si at det er fullstendig annerledes fra det norske. Selvfølgelig er det både gode og dårlige sider med begge to, men jeg tror nok at jeg vipper mot det norske.

Regler
Før jeg reiste ble jeg fortalt at jeg måtte forberede meg på å bli behandlet som en 12-åring. På hjemme-fronten stemmer ikke dette, men i stor grad på skolen; bellwork, supply list, exit-tickets, hall pass, dress code. The list goes on. Og nå, etter fire måneder, kjenner jeg at jeg lengter tilbake til frihet og tillit. Disse to begrepene er (nesten) ikke-eksisterende i forholdet mellom administrasjonen, lærerne og elevene. Det er strenge regler for hva man kan ha på seg, i hvilke trapper man kan gå i, hvordan notatene dine skal se ut, og hvilken type blyant man kan skrive med.

Det er utvilsomt mye morsomt som foregår her også
School spirit week, homecoming, sporter, klubber, maskoter, utkledningsdager, klær med skolens logo. Rett og slett engasjement. Jeg tror at dette positive forholdet elevene har til skolen sin gjør at de er mer villig til å jobbe, og faktisk stiller opp. Jeg går i klasse med utrolig mange hardtarbeidende elever som tar vanskelige fag, og som alltid har et lass skolebøker under armen. Disse elevene har et driv som er et sjeldent syn i den videregående skolen i Norge. Å gå på college er en dyr affære for mange, og det eneste alternativet er å jobbe så mye med skolen at de kan få stipend, eller å jobbe utenom. Jeg har klassekamerater som jobber mellom 25 og 30 timer i uken på fast food-restauranter for å få råd til dette. Plutselig ble det litt vanskeligere å klage over andre småting.

Lekser!
Det er ikke tvil om at jeg gjorde mer lekser her de første to månedene enn hva jeg gjorde hele førsteklasse på videregående tilsammen. Jeg tar pre-calc, spansk, engelsk, anatomi og fysiologi (biologi), historie og kjemi, og har lekser i de fleste fag nesten hver eneste dag. Vi har også ukentlige prøver og innleveringer. Til tross for at arbeidsmengden er betydelig større enn hva jeg er vant med, er det mye lettere å få gode karakterer. Jeg har A i alle fag, noe som skal tilsvare 6. Det er tvilsomt at jeg ville hatt 6 i alt om jeg tok de samme fagene hjemme. Rare greier. Det kommer tydelig frem hvor mye skolen favoriserer elevene som gjør det bra. Om man har 90% eller mer i alle fag og har mindre enn 4 dager gyldig fravær, blir man fritatt fra tentamenene sine. Heldig som jeg er – er derfor 12. desember min siste skoledag før juleferien!

Selv om skolehverdagen min er utmattende, er det spennende å kunne oppleve, observere, og være en del av et annerledes opplegg. Det gir meg gode innblikk i hvordan de forskjellige kulturene fungerer.  Å komme tilbake til VG3 blir veldig interessant, og jeg kommer nok til å kjenne på et lite kultursjokk da også.

Klem, Emma

Emma blogger fra Tennessee i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til USA? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Emma i Tennessee

USA

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.