9:00 02nd December 2019

Amerikansk vs. Norsk kultur

Etter 3 måneder i statene har jeg nå fått satt meg litt inn i den amerikanske kulturen. Selv føler jeg at jeg ikke har hatt noen problemer med å adaptere meg til de nye omgivelsene, så vil ikke si at jeg har opplevd kultursjokk. Men det er utrolig mange forskjeller – alt fra tradisjoner som Thanksgiving, skolen og deres såkalte “spirit”, og at de ikke bruker kniv når de spiser.

 

Det er jo selvfølgelig mye mer enn dette, og derfor har jeg valgt å legge fokus på tre av de største ulikhetene, nemlig personlighetene, maten her og hva fritiden brukes til.

Personligheter

Andre dagen min her i Oregon husker jeg at vertsfamilien min og jeg kjørte gjennom en drive-through for å kjøpe kaffe. Vertsmor og vertsfar pratet en del med personen som tok bestillingen. Jeg spurte vertsfamilien om det var en venn av familien og de lo, for det var nemlig første gang de noen gang hadde sett den personen. For meg virket det veldig unaturlig å prate så mye med en fremmed. Dette er noe jeg nå er blitt vant med, for her snakker du med naboene dine og personen bak deg i køen på butikken.

På forhånd fikk jeg vite at amerikanere er utadvendte i forhold til oss og det kan bli bekreftet av meg. Personlig er dette noe jeg liker veldig med den amerikanske kulturen og det gjør det så mye enklere å bli kjent med personer.

Mat

Da det nærmet seg avreise var jeg litt skeptisk til maten her, men jeg bestemte meg for å prøve alt jeg kunne prøve. Så langt har jeg ikke takket nei en eneste gang og det har vist seg i å være i min favør. For det er utrolig mye god mat her. Når det kommer til måltider, er det også annerledes.

Jeg, som mange andre nordmenn, er vant med “nistepakka” – noen tørre brødskiver med gulost. Her er det “snacks” som gjelder. Flesteparten spiser nemlig noe til nesten hver time og det kan for eksempel være potetgull eller noe godteri. Noe annet som er verdt å nevne er at her blir mat ofte kjøpt ute. Det er mer vanlig å spise på en restaurant eller kjøre gjennom en drive-through for å få mat enn hva de fleste nordmenn er vant med. Grunnen er nok at det er mye billigere, og når det kommer til mat så er det ofte lettvint som gjelder her.

Fredag

Hva familier i Amerika gjør på fritiden avhenger ganske fra familie til familie, men alle fredagene gjennom høstsesongen har gått med til amerikansk fotball så langt. Hvor vi kanskje er vant med en rolig fredagskveld hvor fredagstacoen er i den ene hånda og fjernkontrollen i den andre, er folket her litt mer ute etter å komme seg ut av huset.

For meg virker det som om samfunnet er mer tettere sammen, og spesielt her hvor jeg bor (litt utpå bygda). I Norge må jeg si at vi holder veldig på det med at vi ikke skal være til bry og passe våre egne saker, derfor er ikke samfunnet like tett. Så fredagskveldene her er et godt eksempel på det tette samfunnet og hvordan amerikanerne liker å holde seg opptatte.

Så ja, det er utrolig mye som skiller oss fra den amerikanske kulturen, men de små tingene må man nesten oppleve selv for å skjønne. Ovenfor nevnte jeg bare tre punkter, men som jeg nevnte innledningsvis så er det veldig mye som er ulikt fra vår hverdag og kultur. Jeg skal si meg takknemlig for å ha kommet ut av den lille norske bobla og få sett ting gjøres på andre måter.

Hvis du har lyst til å se mer av hva jeg holder på med så poster jeg noen bilder på Instagram @elisabeth_lie.

Hilsen Elisabeth

Elisabeth blogger fra Oregon i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til Oregon? Med Explorius kan du velge område i USA. Søk i dag for å starte søknadsprosessen!

Elisabeth i Oregon

USA

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.