9:00 01st November 2019

Mine største kultursjokk

Da jeg forlot trygge Norge visste jeg lite om hva som ventet meg. For å være ærlig forventet jeg meg en liten sydenfølelse over det hele, med varmt klima, strandturer og sene kvelder. Sannheten er en litt annen. At det er varmt klima er ikke noe å legge skjul på, men de to sistnevnte er ikke-eksisterende. Jeg har vært på stranda én gang da venninnen min og jeg klarte å ta feil buss, og det med sene kvelder er det bare å glemme. Vi må opp klokken syv for å gå på skolen, akkurat som dere i Norge.

Når det er sagt så stortrives jeg her i Valencia, med vennene mine og vertsfamilien min. De to første ukene her var litt harde i og med at jeg følte at jeg ikke hørte til noe sted, men det gikk over veldig fort, og jeg gleder meg til hva jeg har i vente.

Nå har jeg vært i Spania i hele 11 uker, nesten ¼ av oppholdet mitt, og med det tenkte jeg å gi dere mine største kultursjokk.

Hvor mye man skal studere

Her i Spania tar de skole veldig seriøst. Fra mandag til torsdag har de kun en akseptabel rutine: sove, spise, gå på skolen, studere (+ en fritidsaktivitet om du ønsker det).

Høyt volum og entusiasme

Spanjoler er et kjærlig folkeslag som liker å vise hva de føler. Om de er sinte, triste eller glade setter ingen stopper for å vise følelsene sine. De er entusiastiske fra ende til annen med et skingrende volum når de interesserer seg for et samtaleemne. I begynnelsen var det uvandt og derfor en smule ubehagelig fordi jeg ikke visste hva de snakket om, så jeg trodde kanskje at de kranglet. Nå som jeg er vandt med det, liker jeg å se dem vise hva de bryr seg om.

Hvilket språk vi egentlig snakker i Norge

Dette er noe av det som har overrasket meg mest. Nesten alle jeg har møtt tror at vi snakker engelsk i Norge, uten at jeg vet hvor den antagelsen kommer fra. Kanskje fordi vi er veldig gode i engelsk i forhold til dem? Jeg ble i hvert fall ganske satt ut da engelsklæreren min også informerte klassen om at vi har engelsk som morsmål. Da jeg hvisket til sidemannen «vi snakker norsk altså, ikke engelsk» så han på meg som et spørsmålstegn og sa «hvordan kan du engelsk da?».

Ingen sokker inne

Siden dagen jeg kom har jeg tuslet rundt i sokker innendørs, og trodde vertsmor syntes det var greit fordi hun aldri kommenterte det. Men for bare en uke siden kom hun inn med tøfler som hun hadde kjøpt til meg og sa at hun foretrekker at jeg bruker dem istedenfor sokkene. Jeg visste jo at det var ganske unormalt å gå rundt med kun sokker innendørs, men trodde ikke det var så «ille» som det viste seg å være.

Festkultur

Hver fredag og lørdag går min brasilianske vertssøster ut på fest. De to første ukene lurte jeg på hvordan hun fant alle festene når hun nesten ikke kjente noen, fordi hun kunne jo ikke bare gå inn i huset til noen som hadde fest. Jeg fant etterhvert ut at festene her ikke er som de i Norge. Her er alle festene på åpen gate med musikk og boder der man kan få kjøpt mat og drikke. Det er også folk i alle aldre fra 6-60 år og festene varer til 4-5 tiden på morgenen.

 

Ina blogger fra Valencia i løpet av sitt utvekslingsår i Spania. Vil du også på utveksling til Valencia? Med Explorius kan du velge område i Spania. Søk i dag for å starte søknadsprosessen!

Ina i Valencia

Spania

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.