9:00 18th January 2017

Sommer + jul = sant!

Sommerferien begynte mot slutten av november. Dagene ble lengre og friere. Trærne var grønne og engene blomstret. Sommerstemningen var her og det føltes helt normalt – helt til jeg tok en kikk på kalenderen: det var jo advent… 
 
Kontraster
Snø, kulde og mørketid er ord jeg alltid har forbundet med jul. Ordene «sommer» og «julefeiring» hadde jeg aldri brukt i samme setning før jeg kom til New Zealand, for i mitt hode er de rake motsetninger av hverandre. Vel, dette skulle endre seg i løpet av året mitt på den andre siden av kloden.Om jeg kom til å kjenne på julestemninga når gradestokken viste 25 og sola steika var noe jeg grubla lenge på før jeg kom hit. Kontraster er et ord man lett kan beskrive det med. Fra begynnelsen av desember var jeg fullt og helt innstilt på sommer og fri. Adventstiden fløy forbi, ettersom den ikke markeres spesielt og dagene ble ikke telt ned, føltes det ut som noen helt normale dager. Juledekorasjoner begynte etterhvert å dukke opp rundt omkring, på hus og i butikker, selv om det føltes som om det var juli. Så i min virkelighet virket det så alt for tidlig å begynne å engang bare tenke på jul. Men plutselig var det julaften.

Hva med julestemninga?
I New Zealand feirer de som i England. Det er den 25. desember som er den store dagen. Julaften var bare en helt vanlig dag, men vertsforeldrene mine arrangerte en sosial sammenkomst på kvelden for slektninger og bekjente. Det var utrolig koselig. Julemusikk ble spilt, man fikk følt på familieånden og det var bare utrolig masse glede og varme samlet på en plass.

Og da skjedde noe jeg var helt sikker på at kom til å være umulig i år – jeg innså jeg faktisk kjente på julestemning. Det var ganske så rart, ettersom hele ferieringa her er en motsetning fra hjemme, men tror at den familieånden virkelig satte i gang julefølelsene. Og stemninga holdt seg der i et par dager.

Første juledag
Så kom den store dagen, første juledag. Våknet opp til en stor klem fra vertsforeldrene mine like før vi dro til en svær gaveåpning med resten av familien. Masse liv, og breie smil overalt! Mennesker i alle aldre løp rundt og ga ut gaver og klemmer. Gavene under treet forsvant rimelig kjapt, og storfamilien organiserte en felles lunsj med masse god mat. På kvelden fortsatte feiringa med den største middagen jeg har vært med på. Det var helt himmelsk. Bordene dekket med laks, skinke, lam, diverse grønnsaker osv. Barna løp rundt, helt i hundre og lekte med alle gavene de hadde fått samme morgen. Kvelden ble avsluttet med dessert, fyrverkeri og gode samtaler.
2. juledag, bedre kjent som Boxing day, er godt kjent for å være den store shopping-dagen. Butikkene åpner igjen med massive salg, og alt av kjøpesentre er stappfulle. Dro ikke og handlet selv, men har mange venner som sto igjen med et par svære shopping-poser etter denne dagen.

De samme verdiene
Selv om selve feiringa selv er veldig annerledes her enn det jeg er vant med hjemme, er fortsatt verdiene i jula den samme. Det handler om familie, god mat og å tilbringe tid med folk man er glade i. Dette er også verdier vi verdsetter i jula hjemme, og tror nok det er derfor julestemninga kom snikende til slutt uansett, selv om dette var veldig overraskende for min del.

Jeg vil konkludere med å si at jeg anbefaler absolutt alle å feire minst ei annerledes jul. For selv om det kan føles ut som alt annet enn jul og man tenker man går glipp av det som skjer hjemme, så er det ei opplevelse man har med seg for resten av livet. Og det er en utrolig fin måte å kunne sammenlikne kulturer på.

Kia Ora, Ellen

Ellen i Lower Hutt

New Zealand

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.