9:00 12th juni 2017

Ett år i et fremmed land


En liten samling av erfaringer og tips

Etter snart ett år i et fremmed land som nå føles som hjemme, kan jeg med hånden på hjertet si at jeg i løpet av dette året har erfart mer enn jeg ville ha gjort i løpet av mange år hjemme i Norge. Opplevelsene og erfaringene er mange, og jeg har lært utrolig mye om alt mulig rart. Det er ingen oppskrift på et feilfritt utvekslingsår, men her er noen tips som kanskje kan hjelpe deg på veien.

1. First things first; hvordan kurere en jetlag?

Ukene før jeg pakket kofferten og skulle fly halve jorda rundt, leste jeg utallige artikler om hva man skulle gjøre for å bli kvitt en jetlag. Drikk mye vann, hold deg aktiv og opptatt, og uansett hva du gjør: ikke sov i løpet av dagen! Men det jeg erfarte selv var at den beste kuren mot en jetlag var å ikke ha den til å begynne med. Hele reisen tok to døgn, men ved å holde et øye på den lokale tiden i New Zealand klarte jeg å matche sovemønsteret mitt med tidssonen. Da jeg kom fram føltes det bare ut som jeg hadde kjørt bil fra Oslo til Trondheim – lei av å sitte stille, men ikke et eneste tegn til jetlag.

2. Ta masse bilder, men husk å lev i øyeblikket!

Kan ikke få understreket dette nok. Bilder trigger så mange gode minner som ellers hadde gått i glemmeboken. Jeg blir utrolig glad hver gang jeg ser gjennom bildene fra starten av utvekslingsåret mitt, fordi akkurat nå er det vanskelig å forestille seg hvordan jeg først så på dette stedet da det fortsatt var ukjent og nytt. Jeg fokuserte mye på små detaljer som jeg nå bare tar for gitt, som åsene rundt huset vårt som ser ut som de kunne vært fulle av hobbiter, eller måten sola går ned på silhuetten av sørøya i horisonten. Men også bilder av folkene rundt meg; starten og utviklingen av vennskap som er noe av det mest verdifulle jeg tar med meg hjem herfra.

Men ofte ser jeg andre internasjonale elever og turister som er for opptatt med å snappe en selfie fra et utsiktspunkt tilbake til vennene sine i hjemlandet, eller som bare ser steder og øyeblikk gjennom ei kameralinse. Slå av mobilen og putt kamera ned i sekken i to minutter. Bruk alle sansene og ta inn alle inntrykk øyeblikket byr på. På den måten blir minnet av stedet sterkere, og du føler deg mye mer takknemlig for opplevelsen.

3. Bli kjent med de lokale.

Ofte når man drar på utveksling er man ikke den eneste nye utvekslingseleven på skolen. Og alle utvekslingselevene er i samme posisjon: du er ny, du har ingen kjente fjes rundt deg og du vet ikke hvor du skal gå. Vanskeligst av alt er det å vite at ingen trenger deg, men du trenger alle. De som bor her har jo sine gjenger og sine faste rom å gå til i lunsjpausen. Da er det naturlig for deg som ny å ville gå til andre internasjonale studenter, som trenger venner like mye som det du gjør. Internasjonale venner er fantastiske; så mange forskjellige bakgrunner, historier og kulturer. Men press deg selv til å bli kjent med de lokale aller først – for det kommer til å bli vanskeligere å gjøre dette etter hvert. Spør hun du sitter med i biologi om du kan bli med henne for å spise lunsj og be han som går forbi deg i kantina om å forklare deg veien til hvor du har kjemi i neste time.

4. Reis!

Du er på den andre siden av jorda. Kanskje i et land du aldri før har besøkt, og du har i alle fall aldri hatt muligheten til å se landet på den måten du nå har. Benytt sjansen og reis! Meld deg på en av de dyre rundturene de gjør for internasjonale studenter – for du kommer til å sitte igjen med opplevelser og vennskap som kommer til å vare livet ut. Eller bli med vertsfamilien på camping på et område en time utenfor sivilisasjon og uten telefondekning. Bli med venner på hyttetur eller dra opp til kjenninger som bor på den andre siden av landet. Jeg kan garantere at jeg har sett mye mer av New Zealand enn det jeg har av Norge. Ta aktivt initiativ og vis begeistring for nye steder, fordi du får så mye igjen for det.

5. Smil og ha ei positiv innstilling

Smil bredt og snakk med alle. Ingen her kjenner deg fra før. Du starter blankt. Det er opp til deg hvem du vil være, fordi ingen her forventer noe av deg fra før av. Ikke alt i løpet av året ditt kommer til å være perfekt, men gjør det beste ut av den gitte situasjonen. Dersom du har et positivt syn på det meste og prøver aktivt å bli kjent med folk, kommer du til å få et godt rykte og bli en person folk har lyst til å snakke med. Ei slik holdning er nøkkelen til et fantastisk utvekslingsår.

Er det en ting som er helt sikkert så er det at erfaringene får i løpet av et utvekslingsår er gull verdt i så å si alle situasjoner du kommer borti senere i livet. Så kort oppsummert; gjør mest mulig ut av året ditt og ikke begrens deg selv. Om du dummer deg ut gjør det ingenting, ta det med et smil og ta imot året ditt med åpne armer. Det kommer til å bli magisk!

Cheers, Ellen

Ellen i Lower Hutt

New Zealand

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.