9:00 21st February 2019

11 fun facts om New Zealand

Det sies at New Zealand kan ligne Norge på mange måter, men etter a ha levd her i såpass lang tid ser man hvordan dette landets kultur og livsstil skiller seg ut fra alt annet. Kulturen her har definitivt forandret meg som person og påvirket hvor jeg nå velger å legge fokuset mitt.

Her har jeg oppsummert 11 interessante fakta om New Zealand, som gjør at landet skiller seg fra Norge og andre land. Når det er sagt, er det også viktig a vektlegge at kulturen varierer rundt omkring i landet. Mitt perspektiv er fra der jeg bor; rett ved sjøen litt ute på landet, en time eller to unna landets største byer, der surfing og strandliv er i fokus!

1. Kiwiene har en veldig avslappet holdning til livet

Kiwiene er altså det folket her kalles, akkurat som oss fra Norge kalles nordmenn. Ofte brukte utrykk som “She’ll be alright” og “Sweet as” understreker kiwi-holdningen om ingen bekymringer eller planer for fremtiden. Mye av livet i New Zealand går ut på å nyte livet utendørs, og for meg har store deler av oppholdet gått med til å surfe, gå fjellturer, oppdage nye steder og være aktiv ute.I motsetningen til hva jeg er vant med fra Norge liker folk her å ta ting som det kommer og ikke bekymre seg for om noe går galt. Det kan på noen måter føre til at man blir litt slapp eller bekymringsløs – likevel har jeg planer om å ta med meg denne holdningen om å leve mer i øyeblikket tilbake til Norge.

2. Det er helt normalt å gå barbeint til alle tider

Før jeg kom til New Zealand gikk jeg aldri barbeint, noe som er rart å tenke tilbake på. Etter 7 måneder i dette landet går jeg nå alltid barbeint hjemme uten unntak, og ute går jeg som regel i flippflapper (“Jandals” på New Zealand slang). Det er heller ikke sjeldent a se lærere eller elever på skolen gå barbeint både inne og ute, folk på butikken, når man kjører bil eller ute på gata. Det er generelt akseptert og forventet å ikke bruke sokker eller sko til noen tid!

3. Kiwiene bryr seg ikke om hva andre mener om de

Dette bekrefter litt av det som er nevnt i punkt 1 og 2, men jeg synes det er fascinerende hvordan folk her gjør akkurat det de føler for og går kledd i akkurat det de vil uten å tenke på hva andre synes. Denne praktiske tankegangen fører til mange morsomme hendelser i hverdagen, og det er heller ikke så nøye om ting blir ødelagt eller ikke går som planlagt.

4. Det spiller ingen rolle hvordan været ser ut eller hva værvarselet sier – du vet aldri hva som venter deg!

Klimaet i New Zealand er veldig tropisk og det skifter fort mellom regn og godvær, utenom midten av sommeren som er rimelig tørr. Jeg har opplevd diverse ganger at dagene starter med regn eller storm og helt mørk himmel, og i løpet av 30 minutter er plutselig himmelen helt skyfri og sola skinner. Som regel blir det bra vær minst en gang i løpet av dagen uansett!

5. Temperaturene her tilsvarer ikke de samme som i Europa

17 grader her kan føles veldig varmt, lignende det vi er vant med som 30 grader omtrent i Europa. Dette er grunnet at solen her er veldig sterk som følge av hullet i Ozonlaget over New Zealand. Når det da er rundt 30 grader om sommeren føles det utrolig varmt!

6. Ingen planer er satt

Det spiller ingen rolle om du har planlagt alt god tid i forveien – alt kan endre seg helt i siste liten! Og ofte skjer ting veldig spontant; noe som tok litt tid å tilpasse seg til.

7. Ingen biler stopper for fotgjengere

Dette er et punkt som naturligvis ikke gjelder i storbyene. Utenom disse områdene er det sjeldent å se fotgjengerfelt, og ikke en gang der stopper bilene. Ellers har New Zealand venstrekjøring, i likhet med blant annet Storbritannia og i motsetning til Norge. Dette føltes veldig unaturlig i starten, men etter hvert er man helt vant med det.

8. Det er stor forskjell mellom språket i New Zealand og andre engelskspråklige land

For det første er Maori-kulturen (Maori= New Zealand’s urfolk) en stor del av livet her, og fraser som “Kia ora” og “Haere Mai” blir brukt på daglig basis, samt andre Maori-ord for hverdagslige ting som “Manu”. Nasjonalsangen og skolesanger blir sunget på Maori, og taler på skolen går også ofte på Maori. Utenom dette bruker også kiwier veldig mye slang. “Oi”, “heaps” og “aye” er noen eksempler. Diverse setninger blir avsluttet med “ay?” eller “as”. Det er spennende å merke at engelsken min nå etter 7 måneder er preget av New Zealand aksent og slang, og at jeg forstår alle uttrykk som var ukjente da jeg kom hit.

9. Naturen her er nydelig

Som tidligere nevnt, er været her veldig tropisk – noe jeg liker veldig godt, for det er dette som gjør naturen så grønn! Mange steder kan man få følelsen av å være i Hobbiton-verden, noe som ikke er så rart ettersom disse filmene er spilt inn her. I tillegg er det masse trær, planter og dyr som man ikke finner noen andre steder i verden enn New Zealand, ettersom landet består av øyer isolert fra all annen landmasse. For eksempel kan man se “silver fern” trær over alt; nasjonalsymbolet for New Zealand.

10. Menneskene her er utrolig hyggelige

I motsetning til Norge er mange fremmede mennesker her åpne for å snakke på butikken eller på stranda og lignende. Det er viktig å være høflig, og som regel når man møter folk bør man alltid si «Hi, how are you?» og la den andre personen svare «Good thanks, how are you?» før samtalen kan begynne på ordentlig. Man kan aldri si «Thank you» nok, og det er for eksempel forventet at man sier «Thank you sir/miss» på veien ut av klasserommet.

11. Det blir aldri nok te!

Det er veldig vanlig å ta seg en «cuppa tea» når man våkner og før man legger seg. I tillegg har vi «Morning tea» mellom frokost og lunsj og «Afternoon tea» mellom lunsj og middag, der man gjerne også tar seg en kakebit eller en chips-pose også. Ikke nok med det, middag her blir også kalt «tea»!
Alt i alt er dette et land jeg liker veldig godt og det er blitt mitt andre hjem. Har du mer spørsmål om New Zealand eller utveksling generelt så kan du følge meg/stille meg spørsmål på Instagram: @astridnitter

Cheers!

Astrid er på utveksling i New Zealand dette skoleåret, les flere av Astrids blogginnlegg.

Astrid i Waihi Beach

Australia

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.