9:00 01st november 2019

Q&A om utveksling i Italia

I dette innlegget skal jeg svare på noen spørsmål om skole og familie i Italia, samt noen tips om utveksling.

Spørsmål om fag og skole:

Hvilke fag har du på skolen i Italia og hva tilsvarer de i Norge?

I Italia finnes det forskjellige typer skole. Jeg går liceo scientifico: vi har Matte (tilsvarende R1 matte), fysikk, IT, biologi og kjemi, filosofi, historie, engelsk, italiensk, kunst og kunsthistorie, og kroppsøving.

Vet du om fagene dine blir godkjent på skolen din i Norge?

Skolen min i Norge ville godkjent fagene jeg har her, men jeg kommer til å gå vg2 på nytt i Norge. Dette trenger man ikke gjøre, men jeg valgte det fordi jeg synes det ble for vanskelig for meg å prøve å få med meg alt på skolen. Når utvekslingen avsluttes må man få en godkjennelse fra skolen man gikk på i vertslandet, man kan få to typer: godkjennelse på at man har gått på skolen uten karakterer eller godkjennelse på at man har gått på skolen med karakterer. Hvis man velger godkjennelse uten karakterer vil ikke utvekslingsåret bli godkjent i Norge, hvis man får godkjennelse med karakterer kan året bli godkjent.

Er det vanskelig på skolen?

Den italienske skolen er ganske annerledes fra den norske skolen: de gjør mye mer lekser enn det vi gjør i Norge (opptil 6 timer per dag), på skolen har vi ikke friminutt og timene er lagt opp på en helt annen måte enn i Norge; de gjør mye mer muntlig enn det jeg er vant til. Skolen er definitivt vanskeligere enn i Norge, men når man blir vant så går det helt fint.

Spørsmål om stedet og vertsfamilie:

Når fikk du vite om din vertsfamilie?

I slutten av mai, i år, fikk jeg kontaktinformasjonen til vertsfamilien min.

Hvordan var det å møte vertsfamilien din for første gang?

Første gang jeg møtte vertsfamilien min var på flyplassen i Napoli. De var veldig hyggelige og ønsket meg velkommen med klemmer og mange spørsmål om Norge.

Hvordan var den første uken på skolen din?

Første skoledag var en ganske fantastisk dag for meg. Alle i klassen ville snakke med meg og bli kjent med meg. Det var litt slitsomt å prøve å forstå alt når folk snakket til meg på italiensk, men jeg var veldig glad for å skaffe meg nye venner.

Hvor mange elever er det på skolen din?

På min skole går det mer enn 1000 elever, noe som tilsvarer en tredjedel av befolkningen i hjemkommunen min.

Hva liker du best med Avellino og Italia så langt?

Jeg liker at alle her er så åpen, de ønsker å bli kjent med meg. Maten er også helt fantastisk, og i Avellino er naturen nydelig med høye fjell og grønne daler.

Andre diverse spørsmål:

Hva vil du anbefale andre utvekslingsstudenter å gjøre i løpet av deres utvekslingsår?

Prøv nye ting! Kast deg ut i det nye livet ditt, og ikke vær redd for å spørre om folk har lyst å finne på ting med deg. Skaff deg nye venner, og skap gode forhold med medlemmene i vertsfamilien din. Det kan hende at du synes det er litt ubehagelig med alle forandringene i begynnelsen, og det er helt naturlig. Du kommer til å venne deg til det nye livet ditt etter hvert.

Er det noen tips du vil gi til andre utvekslingsstudenter som skal til Italia?

Vær forberedt på at det kan være vanskelig å omstille deg i begynnelsen. Hvis du ikke har tilbrakt lengre tid uten familien din kan du få sterk hjemlengsel, men det kommer til å bli lettere etter hvert. Finn på ting med andre, og vær sosial.

Hvordan gikk den første tiden i Italia mtp. språk og hvordan går det med italiensk nå?

Jeg kunne veldig lite italiensk når jeg ankom Italia. Det var ganske frustrerende å ikke kunne si alt jeg ville. Nå forstår jeg ganske mye av det folk sier til meg, men det er fortsatt ganske vanskelig å snakke. Som jeg har nevnt i et tidligere blogginnlegg tar jeg privattimer for å lære språket raskere.

Jeg håper du likte dette blogginnlegget og at det svarte på spørsmål du kanskje har

Ciao, Elisabeth

Elisabeth blogger fra Italia dette skoleåret. Vil du også på utveksling til Italia? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Elisabeth i Napoli

Italia

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.