9:00 10th desember 2019

Oppdatering fra Italia

Nå har jeg vært på utveksling i snart 3 måneder, men det føles som om jeg har væt her i 6.

I løpet av disse månedene har jeg måtte integrere i en annen kultur, noe som har tatt mye energi. Jeg har støtt på et par problemer her og der, og i dette blogginnlegget skal jeg snakke om hvordan jeg har opplevd disse månedene samt planene mine for julen.

Vertsfamilien

Etter rundt to måneder oppsto det en konflikt mellom meg og vertsfamilien min. Vi har nå løst denne konflikten, men for meg er det fortsatt litt sårt å tenkte tilbake på hvordan jeg hadde det: jeg følte meg alene og redd, noe som ikke er så rart da jeg er i et annet land langt, langt, vekke fra alt som er kjent og kjært. Heldigvis klarte vi å løse problemene vi hadde, og alt gikk fint.

Når man støter på problemer er det ofte på grunn av dårlig kommunikasjon, eller kulturelle forskjeller. Da er det viktig prøve å snakke om problemene, og kommunisere godt. Hvis man har et problem med vertsfamilien er det første skrittet å snakke med dem, slev om dette kan være veldig vanskelig. Man kan også kontakte organisasjonen(e) som har ansvar for utvekslingen for å få veiledning og støtte.

Explorius var utrolig hjelpsom, og de klarte å løse konflikten raskt og effektivt i samarbeid med min italienske organisasjon og kontaktpersonen min her i Avellino.

Kan jeg snakke italiensk?

Jeg har fortsatt problemer med å snakke italiensk, men jeg forstår nesten alt som blir sagt til meg. Etter min mening er det lettere å forstå et språk enn å snakke det. Jeg tar fortsatt privattimer i italiensk, noe som gjør det mye lettere å lære og forstå språket, og jeg snakker italiensk så ofte og så mye jeg kan.

Det hender at jeg sier ting som er feil, og det er veldig flaut i det øyeblikket det skjer, men jeg ler av meg selv når jeg tenker tilbake på tabbene mine. Det er jo sånn man lærer, av å gjøre feil.

Venner

På skolen kommer jeg godt over ens med alle. Jeg var veldig heldig med å bli plassert i akkurat den klassen jeg ble. Alle er utadvendt, de inviterer meg med på utflukter, middag, kino osv., og jeg føler jeg har skapt meg en krets av gode venner som er glade i meg. Jeg har snakket med andre utvekslingsstudenter, og mange har ikke vært like heldig; det har tatt de lengre tid å bli kjent med folk, og de har måtte bruke mye krefter på å skape gode relasjoner med de i klassen.

Det første tipset jeg har til nye utvekslingsstudenter er å få seg nye venner. Man trenger en vennekrets uansett om man er i hjemlandet sitt eller i utlandet. Mennesker er sosiale og vi trenger noen andre enn familien vår å være sammen med. Vennene mine har lært meg språket deres, «slang», dialekten deres, og kulturen: De har vist meg hvordan man er en italiensk ungdom.

Skal jeg feire julen i Norge eller Italia?

Det vanligste for utvekslingsstudenter er å feire julen i vertslandet, men jeg skal reise hjem. Jeg kommer så klart tilbake til Italia etter nyttår. Grunnen til at jeg vil gjøre dette er rett og slett fordi jeg savner familien min i Norge for mye. Jeg har fire søsken og en nevø, og jeg er vant til å se de til jul og andre høytider, samt sommerferien.

Julen er da alle samles, vi reiser hjem fra skole og jobb for å møte hverandre, og ofte ser vi ikke hverandre igjen før til sommeren. Julen er en slags hellig tid ment for familien, og jeg hadde så klart likt å feire jul i Italia, men ikke uten familien min i Norge.

Årstider

Jeg kommer fra Finnmark og er vant med utrolig kalde temperaturer på vinteren, i tillegg til mørketid: I desember er det helt mørkt der jeg bor, vi har kanskje en halvtime med det vi kaller «dagslys». Været i Italia er for øyeblikket lik tidlig høst i Finnmark: Det blir maks 15 grader ute, og det regner eller er overskyet de fleste dager.

Dette er italiensk vinter, og høsten deres føltes ut som sommer for meg, «årstidssansen» min er veldig forvirret, og det er vanskelig å forestille seg at det er vinter i Norge nå. Jeg tror det vil bli et stort sjokk for meg å komme til mørke Finnmark igjen.

Utvekslingen har vært litt som jeg forventet så langt: utfordrende men full av fantastiske opplevelser. Hvis det er noe jeg har lært så er det at nye ting tar tid til å bli vant med, og bare fordi noe er ukomfortabelt i begynnelsen, så betyr det ikke at det alltid vil være ukomfortabelt.

Takk for at du leste dette blogginnlegget, jeg gleder meg til å skrive det neste!

Ciao, Elisabeth

Elisabeth blogger fra Italia dette skoleåret. Vil du også på utveksling til Italia? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Elisabeth i Napoli

Italia

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.