9:00 28th desember 2020

Det irske skolesystemet

Noe jeg tror mange glemmer når de skal på utveksling, meg selv inkludert, er at det ikke bare er lek og moro. Bak de glamorøse instagrambildene, relaxing på strender eller shoppe på senteret, er det mye jobbing også. Man må fortsatt dra seg opp klokka 6 om morgen, øve på prøver, eksamener og sitte oppe til sent på kveld med lekser langt opp til ørene.

Skolen jeg trodde kom til å bli lettere, har dessverre skuffet. Det hjelper ikke bare med skippertak, og jeg kan ærlig innrømme at noen fag, som kjemi, sliter jeg veldig med. Andre fag som matte og fransk, er derimot lettere her. For en utvekslingsstudent som kom to uker for sent til skolestart, var det en utfordring å henge med i fagene. Alle notatene skulle være på engelsk og jeg visste ikke engang hva vi dreiv med, eller kapittelet vi var på, før det hadde gått nesten tre uker. Men jeg er ikke her for å skremme dere, jeg er heller her for å si at det er sånn i starten for mange. Så hvis du er en litt fortvilet utvekslingsstudent i samme situasjon, kan jeg si at det kommer til å gå seg til.

Skolesystemet

Hvis det var noe som forvirret meg før jeg kom, var det om jeg skulle ta junior eller senior certificate. Til og med google feilet med å fortelle meg hvordan skolesystemet her i Irland fungerte. Enkelt forklart har de ungdomsskole og videregående i ett, som er kalt “secondary school”. Dette er et skoleløp på 6 år, hvor 1st-3rd year er junior cert, og 5th-6th year er leaving cert. 1st-3rd year represtenterer 8-10 klasse, og 5th-6th er som 2. og 3. klasse

Transition year

Jeg har ikke glemt 4th year, selv om det kanskje ser så sånn ut. Men i Irland blir 4th year kalt Transition Year (TY) og det er et valgfritt år. Det er et år som bygger på ferdigheterog jobberfaring. Året er hovedsaklig uten mye prøver eller lekser, og mange sier at det er et avslappende, men samtidig et veldig brukbart år. Mange utvekslingsstudenter velger dette året for å fokusere mer på språk, enn fag.

International student

Lærere behandler deg ikke veldig forskjellig fra de andre studentene, og mange tenker ikke engang på at du ikke helt forstår hva de sier, og at du kanskje trenger litt ekstra tid på å tenke på hva du vil si. Det er derimot andre lærere som kun navngir deg som “the international student” og som alltid er litt langsom når de prater til deg. Noen forventer at ingen av oss kan et ord engelsk og bruker overveldende med håndbevegelser mens de snakker med oss. Vi beviser gang på gang at vi faktisk forstår hva de sier, men de tar dessverre ikke hintet og fortsetter med sitt dramatiske kroppsspråk. Nok en ting du bare blir vant til:)

Jeg har blitt vant til mye, men har også begynt å sette veldig stor pris på det norske skolesystemet. På friheten vi har, våre egne klær og pc´er. Forbered dere på krampe i hender, for her bruker de kun penn og papir og det er aldri en datamaskin å se.

Ellers koser jeg meg, og ser frem til julefeiring i Irland, noe jeg tenker å skrive et lite innlegg på senere.

God jul!

Slàn
Oline

Ønsker du også å reise på utveksling til Irland? Bestill et gratis og uforpliktende intervju med oss i dag, så hjelper vi deg med planleggingen.

Oline i Virginia

Irland

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.