9:00 15th mars 2017

Hvordan går det på jenteskolen, Ellinor?

Når du er på utveksling, så kan du forvente å konstant få spørsmål fra de hjemme. Familie, venner, venner av familie, venner av venner, folk du så vidt kjenner, alle har noe de lurer på! To av de spørsmålene jeg får oftest, tenkte jeg å svare på nå:

Hvordan er det egentlig å gå på en helt katolsk skole?
Vel, det er litt rart å gå på en skole som praktiserer religion. Offentlige skoler i Norge gjør jo ikke det, og dette er derfor noe jeg virkelig ikke er vant til! For eksempel det å be hver morgen, eller å ha lærere som gjerne vil starte timen med å be, eller å gå forbi minst 10 Jesus-Maria statuer på vei fra ett klasserom til det neste, er veldig fremmed.

Det er veldig vanlig at når vi snakker om politikk, så sier lærerne hva den katolske kirke mener om saken. De får også tydelig frem at dette er det eneste rette. Der og da kan det føles litt rart, men jeg har virkelig lært masse om både den katolske kirkes syn på ting, og også om hva jeg selv mener om ulike saker.

Hvordan er det å gå på jenteskole, da? Synes du det er annerledes? Savner du gutter?
Ja, og ja. Det å gå på en ren pikeskole er veldig uvant. På mange måter savner jeg å ha gutter i klassen, for det gjør noe med miljøet på skolen å ha en blanding av kjønn.
Når det kun er jenter, oppstår det mye gjenger, mye baksnakking, men også mye positivt. For eksempel kan vi komme til skolen hver dag uten å ha tenkt igjennom hvordan vi ser ut. Alle kommer uten sminke og med fjes som glinser av forskjellige kremer. Læringsmiljøet blir på mange måter også veldig bra. Vi er ikke redde for å stå foran klassen og snakke, for vi er bare venner alle sammen, og vi er heller ikke redde for å dumme oss ut i fag som gym.

 

Jeg føler at man i Norge er mye mer opptatt av å ta seg godt ut på skolen.
Da jeg først startet på denne skolen, syns jeg det var helt rart å tenke på at de andre i klassen min skulle gå seks år på denne skolen med bare ett kjønn. Jeg skjønte ikke hvordan skolen kunne være noe gøy i det hele tatt. Dette synet har på en måte forandret seg litt. Skoledagen er som en dag med bare venninner. Vi har også dratt på et par turer sammen. Nylig dro vi til Dublin på overnattingstur, og vi hadde det kjempegøy. Selv om jeg etter hvert syns det er helt greit å gå på jenteskole, vil jeg likevel fortsatt si at jeg foretrekker en skole med både gutter og jenter.

Før jeg kom hit trodde jeg nesten ikke at det fantes skoler med kun jenter. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få oppleve dette, og jeg vil alltid se på dette som en kjempespennende erfaring!

Hilsen Ellinor

Ellinor i Cork

Irland

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.