9:00 30th januar 2018

Forskjeller og likheter mellom Irland og Norge

Nå har jeg vært her såpass lenge at jeg virkelig har fått kjent på noen av forskjellene
mellom å bo i Irland og i Norge.

Naturlig nok merket jeg mest de første månedene, men fremdeles slår det meg av og til hvor forskjellig noe er fra det jeg er vant til. Jeg har også tenkt på hvor likt enkelte ting er. Det er muligens et lite paradoks en kan oppleve når man drar på utveksling; man vet at alt kommer til å bli ukjent og annerledes, men man tenker kanskje ikke så mye på at noe faktisk kan være
nærmest det samme som hjemme.

Et av elementene som utgjør en stor del av den kulturelle opplevelsen er maten. Irland har ikke et veldig godt rykte på seg når det gjelder akkurat dette punktet, og det stemmer delvis overens med det jeg har opplevd; mye av det som spises her inneholder mye sukker og fett. Sukkerforbruket her er faktisk blant de høyeste i verden.

Det er også forholdsvis vanlig å kjøpe hel- eller halvfabrikat mat. Produkter med høyt innhold av sukker og fett som sjokolade, chips, kjeks og annet godteri er ganske billig og selges gjerne i store familiepakker eller tilsvarende. Å ha med seg dette på skolen som en del av lunsjen er helt vanlig. Til tross for dette har jeg merket at ikke alt er så annerledes fra hjemme. Maten består ofte av brød, poteter, ris, pasta og/eller andre rotgrønnsaker, kjøtt og av og til fisk, og dette er jo ting som er vanlig å spise i Norge også.

Ikke bare maten, men også offentlig transport er en viktig del av hverdagen til mange da det bringer dem til og fra skole, jobb, fritidsaktiviteter osv. Dessverre er tilbudet i Irland nokså dårlig sammenlignet med Norge. Spesielt for dem som bor utpå landet
er det få muligheter til å komme seg rundt uten bil. Dette kan til tider være ganske
frustrerende. Det å ikke kunne være igjen i byen etter skolen fordi vertsfamilien ikke
har mulighet til å kjøre deg hjem, eller måtte avlyse eller takke nei til planer med
venner fordi man ikke kan komme seg noe sted, er kjipt.

Mange turistattraksjoner ligger også et stykke unna byen, men det er ikke offentlig transport til disse. I det minste går det ofte busser til steder både i Irland og Nord-Irland, så man har sjansen til å se seg rundt hvis man planlegger litt på forhånd.

Været her er ikke kjent for å være særlig bra, men til min store lettelse er det bedre
enn i Bergen.
 Det regner mindre, det er ofte litt varmere og det er ikke så ofte det
snør eller hagler. Når det snør forsvinner det fort igjen. Til gjengjeld er været er mye mer skiftende og uforutsigbart her; man kan oppleve alle fire årstider på en dag, og selv om det er klart og kaldt den ene dagen, kan det plutselig bli regn og mildt den neste.

Irland ble rammet av en orkan i høst og en kraftig storm i vinter, som begge –
spesielt orkanen Ophelia – førte til problemer for folk her. Med andre ord, selv om
været generelt er bedre, kan man ikke forvente mye sol og varme heller. Man drar
ikke på utveksling til Irland på grunn av været uansett.

Det var noen punkter om hva som er likt og ulikt i Irland og Norge. Noe av dette
avhenger selvfølgelig av hvor man bor og hvem man bor hos, og det er helt sikkert ting jeg har glemt å ta med. Likevel er det noen ting å tenke på hvis man skal besøke
Irland, enten det er som turist eller utvekslingselev.

Borghild

Borghild i Monaghan

Irland

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.