9:00 29th desember 2017

En annerledes jul i Irland

Da er det endelig juleferie her i Irland, og første semester er overstått. Det er rart å tenke på hvor mye som har skjedd siden første skoledag i begynnelsen av september, både på fritiden og på skolen.

Til tider har det vært ganske hektisk med lekser og prøver, kombinert med helgeturer enten arrangert av organisasjonen eller sammen med venner, men stort sett har det gått veldig fint.

Å benytte sjansen til å komme seg rundt og se og oppleve ting er viktig for å få mest mulig ut av tiden man har, og det anbefales på det sterkeste dersom muligheten oppstår. Året går utrolig fort, så man må bare nyte det mens man kan.

Her i landet er buss ofte den beste måten å reise på, og det kan være ganske trivelig å sitte og betrakte naturen og landsbyene man kjører forbi. Avstandene her er relativt behagelige, i tillegg er det er en smal sak å krysse grensen til Nord-Irland om man skulle få lyst til å dra dit.

De siste ukene av november var litt ekstra stressende på grunn av eksamener, men vi hadde jo heldigvis jula å se fram til. Irene er glade i jul, så man kan ofte se hus dekket med lys og annen julepynt, i tillegg til at både små og store byer blir dekorert. Åpenbare eksempler på dette er Dublin og Belfast, som med sine handlegater og julemarkeder tiltrekker mennesker fra både inn- og utland, men det er selvfølgelig mange andre steder som også er verdt å besøke før jul. Jeg og en venninne var på julemarked i Armagh, en liten by i Nord-Irland. Det var i slutten av november, men julestemningen var allerede på topp. Jeg fikk også dratt opp til julemarkedet i Belfast, samt erfare hvor travel Dublin er midt i desember.

Julaften er ikke så stor her som hjemme, og tradisjonene er selvfølgelig litt annerledes. Det er blant annet vanligere å gå ut og spise på restaurant eller pub, enten på dagtid eller på kvelden. Vertsfamilien min pleier å gå på en indisk restaurant i byen, og jeg fikk være med dem. Stedet var stappfullt og atmosfæren var utrolig bra. En helt annen julefeiring enn det jeg er vant til med andre ord, men jeg hadde det kjempekjekt og er veldig glad og takknemlig for at jeg fikk oppleve det.

På første juledag åpnet vi gaver på morgenen, og litt senere spiste vi en treretters julemiddag. Deretter dro vi og besøkte moren til vertsfaren min, der flere familiemedlemmer hadde samlet seg. Jeg fikk hilse på mange nye folk og erfarte for alvor den irske gjestfriheten og vennligheten.

Irene er kjent for å være åpne og sosiale, og det stemmer virkelig overens med det jeg har opplevd så langt. Enda bedre ble andre juledag, også kjent som “Boxing day”, da vi var på middagsbesøk hos søsteren til vertsfaren min. Da var enda flere familiemedlemmer kommet på besøk, det var over tretti stykker totalt. Alle var utrolig hyggelige og jeg følte meg virkelig velkommen, selv om jeg var den eneste som ikke var i slekt med noen der.

Julefeiringen her var altså en veldig spennende og lærerik opplevelse, og absolutt en viktig del av oppholdet, men jeg tror allikevel det blir deilig å feire med familien min der hjemme neste år.

Hilsen Borghild

Borghild i Monaghan

Irland

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.