9:00 19th mars 2018

Utveksling i Frankrike

Heihei, nå tenkte jeg å svare på litt spørsmål jeg ofte blir stilt og også noen spørsmål jeg lurte veldig på da jeg vurderte å dra på utveksling til Frankrike!

Er det vanskelig å få nye venner?

Nei, dette gikk faktisk over all forventning. Jeg er ganske sosial og utadvendt som person, så det spørs kanskje fra person til person. Men her gjelder det virkelig å pushe seg selv. Uansett hvor forferdelig det er å måtte spørre helt fremmede mennesker om å sitte med dem i lunsjen på et språk du såvidt mestrer, så kjør på! DU er ny, og i de fleste land er alle interessert i hva du har å fortelle og hvor du kommer fra. Det gjelder å virkelig prøve å by på seg selv, uansett hvor vanskelig det er.

I og med at det er så lange skoledager i Frankrike, har du da tid til å drive med fritidsaktiviteter?

Dette var et spørsmål jeg også stilte meg selv før jeg dro, og var veldig nervøs for dette da jeg i Norge var vandt til å drive med mye sport på fritiden og var redd jeg ikke skulle få mulighet til dette her. Svaret mitt er definitivt JA!

Dette handler rett og slett om hva du prioriterer, og vil sikkert variere fra elev til elev. Personlig synes jeg det var vanskelig med et nytt språk og nye mennesker og helt nytt liv i hverdagen, og da ble sport en god arena hvor alt var ganske likt som hjemme. Det er også en veldig god arena for å få seg nye venner og bli en bedre del av kulturen.

SÅ ja, du har definitivt tid til fritidsaktiviteter, og det anbefales også på det sterkeste at du melder deg på noe. Gjerne prøv ut noe nytt, tenk at dette er et år i livet ditt hvor du virkelig skal pushe deg utenfor komfortsonen, så kjør på!

Er det vanskelig å lære seg språket?

Dette går så overraskende bra at man nesten ikke tror det selv. Helt i starten var jeg (i likhet med de andre utvekslingselevene jeg snakket med) ganske nervøs for hvordan vi skulle klare å kommunisere med vertsfamiliene vår, og hvordan vi skulle få oss venner. Dette går alltid mye bedre enn man tror, og man klarer stort sett å gjøre seg forstått.

Det er kanskje ikke i starten man snakke om sine dypeste følelser og klarer å beskrive akkurat det man tenker, men med litt tegnspråk og engelsk og hakkede fransk så er det til og med ganske morsomt. Det er ganske slitsomt i starten å tilpasse seg til et helt nytt språk og de første ukene er det vanlig å være litt ekstra sliten, spesielt etter en lang skoledag. Dette blir mye bedre utover, og jeg tar meg ganske ofte i å tenke på fransk. Så hvis du nøler med å dra fordi du er nervøs for språkbarrieren, ikke tenk på det engang! Det ordner seg heeelt fint 😉

Burde jeg dra?

JAAAAA!

Ja, det er tøft. Det er tøft å dra fra alt det kjente og kjære i bytte mot noe helt nytt. Det er tøft å si hadet til alt av familie og venner for et helt år. Men dette er faktisk en sjanse du får en gang i livet.

Jeg husker jeg var så usikker. Jeg tenkte og tenkte og utsatte det egentlig så lenge som mulig før jeg til slutt bare måtte ta et valg. Jeg søkte sent, da jeg brukte veldig lang tid før jeg endelig turte å hoppe i det. Og det er egentlig bare det du må gjøre.

Ikke tenk så uendelig mye. Hopp i det. Ja, det har vært dager hvor det eneste jeg har lyst på er en vaffel, et glass norsk melk og en klem fra mamma. Det er dager hvor jeg ikke gjør så mye, mens alle vennene hjemme er ute og har det gøy. Da gjør det selvfølgelig litt vondt å åpne Snap eller se bilder på Instagram. Men hvis jeg ser på det store bildet har jeg i løpet av denne tiden opplevd så uendelig mye som de ikke har. Selv når jeg savner Norge skikkelig, ville jeg ikke dratt hjem. Ikke vær redd, alt hjemme blir uforandret. Det er bare du som kommer hjem med en million opplevelser rikere. Så hvis du nøler, slutt å tenke og bare hopp i det.

Hvorfor Frankrike?

Jeg valgte Frankrike i utgangspunktet for språket. Jeg snakker veldig godt engelsk, og tenkte at et ekstra språk aldri kunne skadet. Så har jeg alltid vært fascinert av den franske kulturen. Det er noe helt annet å bo her og få oppleve den fra innsiden, og det er virkelig en opplevelse jeg setter utrolig stor pris på at jeg bega meg ut på.

Jeg kan virkelig anbefale Frankrike for alle som leter etter en utvekslingsopplevelse utenom det ordinære. Alle utvekslingsopphold er forskjellige og jeg er helt sikker på at det er helt fantastisk å bo et år i USA eller Australia også. Uansett hvor du drar så vil du få deg venner og opplevelser for livet.

– Francesca

Francesca i Bain de Bretagne

Frankrike

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.