9:00 30th January 2018

En typisk dag i Frankrike

Nå kan jeg vel godt si at feriebobla har sprukket og at vi er godt tilbake i hverdagsrutinen igjen. Jeg har skrevet en del om helligdager og ferier, og tenkte derfor at denne gangen kunne det være gøy for dere å se hvordan en typisk hverdag ser ut for en utvekslingselev i Frankrike!

Hos meg ringer alarmen 06.50 hver morgen, og rundt kl.07.10 sitter hele familien rundt frokostbordet og spiser frokost sammen. I Frankrike er mat en viktig del av kulturen, og å sitte sammen rundt bordet å spise er mye viktigere enn i Norge. Frokosten her er ganske liten og ofte søt. Dette varier selvsagt fra familie til familie, men Nutella, loff, smør og syltetøy er representert på frokostbordet i de fleste franske hjem!

Vanligvis starter jeg på skolen 08.30, det er kun på torsdager jeg starter 10.30 da jeg ikke har alle de samme fagene som de franske elevene. Jeg har f.eks. ikke fremmedspråk som spansk eller tysk, da fransk er mitt fremmedspråk ;). Skoledagene er ganske lange og varer vanligvis helt til 16/17. Midt på dagen (12.30) har vi lunsj. Denne varer i 1,5 time og vi får servert både forrett, hovedrett, dessert, ost og brød! Lunsjen i Frankrike er veldig stor, og de kompenserer godt for den lille frokosten de begynner dagen med! En annen typisk ting med franskmenn er at de spiser veldig, veldig sakte! En annen ting jeg synes var ganske merkelig da jeg kom var at her spiser de yoghurt til dessert, og ikke som et eget måltid!

Måltidet etter skolen heter ”le goûter” og består i ekte fransk stil, av søtsaker. Her snakker vi litt kake eller cookies og en kopp te eller en kaffe. Dette er ofte det klassiske, men det varierer fra familie til familie. I min vertsfamilie spiser vi ganske sunt, og ettersom både jeg og begge mine vertssøstre ofte er sultne etter skolen spiser vi ofte knekkebrød med smøreost eller skinke, eller yoghurt og frukt.

Jeg har begynt med volleyball her nede, og synes det er en veldig morsom sport! Jeg har aldri drevet med det før, men tenkte at når jeg først var her nede så kunne jeg like så godt prøve noe nytt! Nesten alle på laget vårt er helt nye, og vi har fått et veldig godt lagmiljø og jeg har også fått mange nye venner på grunn av volleyballen! Ellers trener jeg på treningsstudio, hvor jeg også har noen av vennene mine i klassen som trener og selv vertsmor! Dette har også gitt meg et bedre forhold til vertsmor, da vi ofte drar på gruppetimer sammen! Er det noe jeg virkelig anbefaler alle utvekslingsstudenter og fremtidige utvekslingsstudenter så er det å drive med fritidsaktiviteter. Det gir deg virkelig et bedre inntrykk av hverdagslivet i landet du bor i, og så lenge du holder deg opptatt holder det også hjemlengselen på avstand.

Det franske ungdomslivet er mye mer fokusert rundt skole og utdanning enn hjemme og fransk ungdom bruker derfor mye av tiden sin på lekser. Jeg går også sisteåret og det er derfor mye fokus på ”le bac” som er de store eksamenene alle på trinnet mitt på bestå i slutten av året for å ikke gå om igjen. Ettersom jeg ikke skal ta disse, skal jeg heller ikke ta ”bac blanc” som er en form for prøveeksamener som de skal ha i alle fag neste uke. Jeg har derfor ikke så mye lekser nå, og det er for meg en relativt rolig periode på skolen. Hvis dere er nervøse for fagene og karakterer på utveksling, ikke stress! Alle lærerne her nede er utrolig forståelsesfulle, og skole går egentlig veldig mye bedre enn forventet!

Middagen her nede inntas mye senere enn hjemme, ofte rundt 20/21. Her er det også tradisjonelt sett vanlig med både forrett, hovedrett, ost og dessert. Dette blir ganske lenge i hverdagen, og vi spiser ofte derfor en hovedrett med salat som tilbehør eller forrett. Likevel blir det alltid tilbudt ost og dessert. Her i familien er desserten ofte frukt. Etter middag er vertsfamilien min ofte glade i å ta en kopp te foran et koselig TV-program før vi legger oss, og dette er en vane jeg liker veldig godt!

Bisous

Francesca

Francesca i Bain de Bretagne

Frankrike

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.