9:00 15th mai 2017

Hvorfor dra til Canada?

Det var flere grunner til at jeg valgte å dra til Canada, men de fleste var ganske subjektive og gjaldt mest for meg selv. For eksempel hadde jeg en lærer som var fra Canada, og etter det har jeg alltid hatt lyst til å reise hit. For de som fremdeles ikke vet hvor de ønsker å reise på utveksling, eller som ikke har bestemt seg helt enda, skal jeg nå forsøke å komme med noen litt mer objektive grunner til hvorfor du bør velge Canada!

 1. Menneskene
  Folk er faktisk like snille og hyggelige som stereotypiene tilsier. Jeg har flere ganger vært vitne til at fremmede hjelper fremmede, og inviterer hverandre på lunsj etterpå. Det har skjedd med vertsfamilien min flere ganger, både å bli invitert og at vi inviterer. Du kan enkelt slå av en prat med kassadamen eller politimannen på hjørnet, og dersom du skulle komme til å dulte borti noen, er du nesten garantert et «Sorry, sweetheart/buddy!». Canada er også et veldig trygt land å oppholde seg i.

 2. Skolen
  Dette er kanskje litt subjektivt, men jeg er veldig fornøyd med skolen her. De tilbyr mange ulike klubber i og utenfor skoletiden, som badminton, elevråd, kor og teater/improvisasjon. I tillegg har skolen både jente- og guttelag innen flere ulike sporter, som hockey, svømming, bryting, baseball, softball og fotball, og man kan delta på try-outs uansett hvilket nivå man er på. Jeg har for eksempel blitt med på jentenes rugbylag, selv om det sannsynligvis er den siste sporten jeg ville prøvd meg på i Norge! Men jeg ble overrasket; det er faktisk utrolig morsomt! Skolen tar også godt vare på de internasjonale elevene, og arrangerer flere turer. Dersom du drømmer om amerikansk high-school med prom og graduation, kan jeg fortelle deg at vi har akkurat det samme her. I løpet av året har vi Spirit-Weeks, man kan kjenne følelsen av fellesskap når man heier på skolen sin i hockeykamper, og dersom man er i grade 12 lar flere skoler deg gå over scenen i kappe og hatt, og motta et diplom av rektor sammen med alle de andre elevene.

 3. Naturen
  Dette er litt avhengig av hvor i Canada du ender opp, men de fleste steder har natur som er særegen for området. Man kan se nordlys, imponerende fossefall, enorme sletter, lange kyststriper og høye brøytekanter (de i Halifax var nesten høyere enn meg). På vestkysten i British Colombia er det visst flotte skiforhold i fjellene, mens i Alberta og Manitoba har de fantastiske skoger med store, turkise innsjøer. Her i Nova Scotia er det mange fine elver og skoger, det er aldri mer enn 67 kilometer til havet og det er innsjøer nesten over alt. Ved å bo på landet har jeg fått sett mye dyreliv, som hjort, stinkdyr, rev, ugler og ørner. Naturen kan minne om Norges, så dersom du ikke har lyst på store endringer i natur og klima er Canada et godt valg.

 4. Tim Horton’s, poutine og lønnesirup
  Trenger jeg si mer? Ingen av disse er spesielt sunne, men de er en stor del av canadisk kultur. Poutine, altså pommes frites med smeltet ost og gravy (det finnes flere varianter), er populært på østkysten, særlig i området rundt Montreal. Er man i området er det nesten obligatorisk å smake, men du må først gi slipp på alle bekymringer om kaloriinntak og karbohydrater, ellers blir hele opplevelsen ganske miserabel.

  Tim Horton’s er over alt. Drive-ins langs motorveien, kafeer på hjørnet eller stedet halvparten av skolen drar for å kjøpe lunsj. Jeg hørte her om dagen at det er en Tim Horton’s per 9000 canadiere. Med en befolkning på mer enn 35 millioner mennesker, betyr det at det er mer enn 3,9 millioner Tims. Selv her, hvor vi må kjøre 20 min eller mer til matbutikken, er det en Tim Horton’s rett ved skolen.

  Canada er veldig stolt av lønnesirupen sin. De har jo et lønneblad på flagget sitt. Du kan kjøpe alle mulige ting med lønnesirup-smak: sjokolade, te, brød, frokostblanding, syltetøy og bacon. McDonald’s har nettopp laget en ny kaffe med lønnesirup også. Faktisk lukter helt nye pengesedler lønnesirup (det er ikke tull, jeg oppdaget det på flyplassen). Visste du forresten at det trengs 35-40 liter sevje for å lage én liter lønnesirup? Jeg ble sjokkert.

 5. Kulturforskjellen
  Canadisk kultur er på mange måter annerledes fra den norske. De har kulturarven fra indianerne og inuittene, samtidig som de har innflytelse fra amerikansk kultur. De er stolte av landet sitt, maten og naturen, og ønsker å vise deg alt det beste. Men selv om landet ligger på andre siden av Atlanterhavet fra Norge og det er flere forskjeller, føles det ikke som jeg er så langt unna Norge likevel. Kulturforskjellene er ikke enorme, så kultursjokket mange elever kan oppleve blir ikke nødvendigvis så stort. Naturen og klimaet kan minne om det norske, noe som muligens kan hjelpe dersom man er redd for å oppleve hjemlengsel. Tidsforskjellen mellom Nova Scotia og Norge er dessuten «bare» 5 timer.

Jeg håper dette hjalp litt dersom du har vurdert Canada! Jeg er i hvert fall veldig fornøyd med oppholdet så langt, og det er vanskelig å tro at jeg har mindre enn 4 måneder igjen her!

Ingrid

Ingrid i Nova Scotia

Canada

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.