9:00 11th september 2019

Om Mountain Creek State high school

Hei igjen! Jeg har nå gått på seks uker på skole i Australia. Tiden går ekstremt fort her nede, det føles ut som om at jeg har gått på skole i en uke! Jeg reiser på Select-programmet og går på Mountain Creek State High School, en stor skole som ligger på Sunshine Coast i Queensland. Det er skole med ca. 2200 elever, videregående og barneskole kombinert. Akademisk sett er standarden på skolen veldig høy med gode lærere og mange ulike fag du kan velge mellom.
Dagene på skolen er korte, vi starter på skolen 7:30 og slutter 12:55. Du har derfor hele dagen igjen når du er ferdig på skolen. Hver time varer i 70 minutter og du har en fem minutters pause mellom hvert fag til å finne fram til neste time. Klokken 10 har vi «morning tea», en 30 minutters lunsjpause.

Det som muligens er den største forskjellen fra det norske skolesystemet er at de starter på et nytt skoleår etter juleferien. Derfor kommer man som utvekslingsstudent midt i skoleåret deres, og midt i pensum. Dette kan være litt anstrengende i starten, men etter kort tid kommer man inn i rutinen og pensum.

Uniform og regler

I forhold til den norske skolen er det utrolig mange regler her! De er spesielt strenge på det med uniform. Her må vi bruke uniform hver dag, og den må se plettfri ut. Vi har to forskjellige uniformer, en formel og en uformell. Den formelle må brukes hver mandag og består av en hvit skjorte, slips og skjørt. Den uformelle uniformen kan man bruke alle andre dager og består av en blå t-skjorte og skjørt. I tillegg må du bruke sorte skinnsko. Det er ikke lov med noe slags form for tilbehør som synes bortsett fra et par små øredobber.

Hvis du ikke følger disse reglene vil det resultere i gjensitting. Andre viktige regler man må følge for å ikke få gjensitting er å ikke bruke neglelakk, ikke tygge tyggis, kun bruke minimalt med sminke og ikke bruke telefon på skolens område. De fleste lærerne følger ikke disse reglene etter punkt og prikke, men på hver enkelt skole finner du unntak.

Internasjonale studenter

Mountain Creek er en skole som er kjent for å ta imot mange internasjonale studenter, vi er totalt 80 internasjonale studenter i år. Studentene kommer fra land som Tyskland, Brasil, Japan, Kina, Thailand, Mexico, Italia, Spania og Frankrike. Så mange internasjonale studenter kan ha sine positive og negative sider. For meg og mange andre har det å være så mange internasjonale blitt en slags trygghet, spesielt med tanke på at australierne har vært veldig tilbaketrukne. På en annen side har dette resultert at vi ikke har blitt like godt kjent med den australske kulturen og språket.

Lekser og innleveringer

Når det gjelder prøver og innlevering er det stor forskjeller fra det norske skolesystemet. Et skoleår på 12 måneder deles inn i fire perioder. Hver periode varer i 10 uker, deretter har du minst to uker ferie før du starter på skolen igjen. Gjennom disse første åtte ukene har du som regel ingen prøver, bare en eller flere innleveringer i hvert fag. Mot slutten av hver skoleperiode har du derimot en «eksamen» i omtrent hvert fag. Det er ikke en typisk norsk eksamen, bare en vanlig prøve på en time. Som man kanskje kan skjønne vil det derfor være veldig rolig de første skoleukene, men de to siste vil være veldig stressende.

 

Hilsen Tina

 

Tina blogger fra Sunshine Coast, Queensland i løpet av sitt utvekslingsår i Australia. Vil du også på utveksling til Sunshine Coast? Med Explorius kan du velge skole i Australia. Avtal et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Tina i Queensland

Australia

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.