9:00 11th august 2015

Skolen i Australien

Før jeg dro til Australia hadde jeg innstilt meg på at alt kom til å være helt annerledes fra hva jeg var vant med hjemme i Norge. 

Jeg hadde sett for meg at kenguruer konstant ville hoppe rundt i gatene, at jeg kom til å se store, ekle edderkopper daglig og at alle kom til å hilse på meg med «G’day mate!». Heldigvis var ikke alt så ekstremt som mine forestillinger tilsa, og jeg har faktisk ikke sett en eneste edderkopp foreløpig!

Likevel er det et par ting som er vidt forskjellig fra hvordan vi har det i Norge, og et veldig godt eksempel på det er skolen. Skolen i Norge og skolen i Australia er faktisk så forskjellige, at de nye klassekameratene mine sitter og måper når jeg forteller om den skolen som jeg har vokst opp med.

Den første, og kanskje også den største forskjellen jeg ble presentert for var skoleuniformen.
Som dere kanskje vet så er uniform påbudt på alle skoler i Australia, men noen skoler er strengere enn andre. Jeg har blitt plassert på en kristen privatskole, noe som betyr at de er ekstremt streng på uniformen som består av skinnsko, strømpebukse, skjørt, skjorte, slips, cardigan og blazer. Vi får heller ikke ha håret løst, bruke neglelakk eller mye sminke. Jeg må innrømme at selv om jeg savner friheten til å gå med hva jeg vil, så er det ganske digg å stå opp hver morgen uten å ofre en tanke til hva jeg skal kle på meg!

 

Flere av reglene vi har på skolen kan minne om de vi hadde på barneskolen hjemme.
Vi får ikke tygge tyggis, sitte inne i friminuttene eller bruke mobilene våre i løpet av skoledagen. Det kan jo virke som en utfordring for en gjennomsnittlig norsk ungdom, men det er faktisk ikke så vanskelig å legge fra seg mobilen i et par timer. Her nede har vi ingen små friminutt, men til gjengjeld så har vi to lunsjpauser. Jeg har ikke tellingen på hvor mange som har spurt meg om hvordan vi klarer å overleve en skoledag i Norge med bare én lunsjpause.

Når vi først er inne på mat; her er det veldig vanlig å ha med seg små chipsposer, muffins og godteri i matpakkene sine! En ganske stor forskjell fra Norge hvor vi stort sett har med oss et par skiver og en frukt. Jeg kommer nok til å holde meg til den norske standarden på det området, men det er gøy å se hvor store forskjeller det er.

Rent faglig sett, så liker jeg meg kjempegodt i Australia. Her får vi velge alle fagene våre selv, noe jeg ser på som en veldig god ordning. Man får mye mer motivasjon når man bare jobber med stoff som man faktisk liker, og mine favorittfag må være Visual Arts og Outdoor Education. Jeg liker meg altså veldig godt på den nye skolen min og synes de har tatt meg kjempe godt imot. Foreløpig ser dette ut til å bli et veldig annerledes, men skikkelig bra skoleår!

Hilsen Hanne Sofie

Vi startet vår lille utflukt med å kjøre både opp og ned og rundt i parkeringshuset, og prøvde å navigere oss frem til hvor vi hadde lov og plass til å parkere, men vi fant til slutt en plass. I Heidelberg har de en tursti som heter Filosofveien, og det er en fantastisk sti som også inneholder benker og flotte planter og en fantastisk utkikk over byen. Her startet vi altså vår lille gåtur og stoppet på toppen med det beste utkikkspunkter og bare nøt utsikten og solen.

Turen gikk videre ned en hel del steintrapper som førte oss til elven som renner gjennom byen. Vi stoppet mitt på broen som førte over til andre siden og spiste litt. Vi gikk videre gjennom sentrum og før vi tok turen opp til et stort gammelt slott. Deler av slottet kan vel kalles ruiner, men det var likevel veldig interessant og gøy å se på. Da vi kom oss ned til sentrum igjen gikk vi gjennom shoppinggaten og stoppet for å bestille currypølse, noe som Tyskland er så kjent for. Vi gikk et stykke videre og bare så oss om før vi i fire-fem tiden tok turen tilbake hjem.

På kvelden bestilte vi mat fra en restaurant med typisk tysk mat, der jeg bestilte knödel. Etter vi hadde spist spilte vi et spill som heter exit, og det er et slags Escape Room formet som ala et brettspill.

Hverken jeg eller vertssøsteren min har sett alle Harry Potter filmene og derfor ble det Harry Potter maraton lørdag med vertssøsknene mine, og med godteri, brus og pizza. Vi kom oss gjennom hele 6 filmer før folk begynte å bli for trøtt, og vi ende opp med å se de to siste søndag formiddag.

Emma blogger fra sitt utvekslingsår i Tyskland. Vil du også på utveksling? Avtal et gratis og uforpliktende intervju med oss i dag for å starte søknadsprosessen!

Hanne Sofie i Perth

Australia

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.